Yapay zekayı kullanarak İzmir’i çocuk gözüyle anlattılar

İzmir’de Dijital Hikaye Atölyesi: Çocuklar Hayallerini Teknolojiyle Buluşturdu

İzmir’de gerçekleştirilen ‘Hayalden Kitaba: Düşlerini Kodlayan Çocuklar Atölyesi’ projesine 4 pilot okuldan 5’inci sınıf öğrencileri katıldı. Bu atölye sayesinde çocuklar, hayal güçlerini kullanarak kaleme aldıkları hikayeleri yapay zeka araçlarıyla dijital formata dönüştürme fırsatı buldular. EBA İçerik Geliştirme Ekibi Robokod Hayalden Kitaba: Düşlerini Kodlayan Çocuklar Atölyesi Koordinatörü Gürnüş Öztürk, projenin odak noktasında İzmir’in ve çocukların olduğunu vurgulayarak, çocukların doğal olarak teknolojiyi benimsediklerini belirtti. Öğrencilerden İzmir’i anlatmalarını ve kentle ilgili hikayeler oluşturmalarını istediklerini dile getiren Öztürk, öğrencilerin farklı unsurlar üzerinde araştırmalar yaparak kendi karakterlerini yarattıklarını ifade etti. Her öğrencinin kendine özgü kahramanı olduğunu ve bu kahramanlar aracılığıyla öykülerini dijital ortama taşıdıklarını belirten Öztürk, öğrencilerin hikayelerini oluştururken İzmir’in tarihi yerlerinden, yiyeceklerinden ve folklorundan ilham aldıklarını paylaştı.

‘Hayal Güçlerini Kullandılar’

Öğrencilerin hayal güçlerini kullanarak mekanları ve kahramanları tasarladıklarını belirten Gürnüş Öztürk, projenin sonunda dijital ortamda bir kitabın yayınlanacağının müjdesini verdi. Öğrencilerin yazdıkları hikayelerin diğer çocuklar tarafından okunabileceğini vurgulayan Öztürk, bu sayede öğrencilerin hikayelerini daha geniş bir kitleyle paylaşma fırsatı bulacağını söyledi.

‘Yazdıklarını İlk Kez Farklı İnsanlar da Okuyacak’

30 Ağustos Ortaokulu Bilişim Öğretmeni Fatma Kırcalı, projeye başladıklarında öğrencilerin teknolojiye adapte olabileceğine dair endişeler taşıdığını ancak öğrencilerin projeyi büyük bir ilgiyle karşıladığını söyledi. Öğretmenlerin de Canva kursları aldığını ve öğrencilerin bu programdan en iyi şekilde faydalandığını belirten Kırcalı, öğrencilerin yazılı içeriklerini yapay zeka araçlarıyla görselleştirmenin hikayelerini daha etkileyici hale getirdiğini aktardı.

Türkçe Öğretmeni Neşe Kaya Toker, öğrencilerin proje sayesinde yazmaya olan ilgilerinin arttığını ve hikaye yazmanın ötesinde hikayelerini paylaşmanın heyecan verici olduğunu kaydetti.

‘Yavru Bir Serçenin Gözünden İzmir’

Atölyeye katılan 5’inci sınıf öğrencileri de projeye verdikleri özgün yorumlarla dikkat çektiler. Ali Tuğra Çalışkan, ‘Yer altındaki İzmirli’ isimli hikayesinde kültürel mirasa vurgu yaparak yazmaya ilgi duyduğunu belirtti. Diğer öğrencilerin de İzmir’in tarihi ve kültürel dokusunu kendi bakış açılarıyla yansıttıkları hikayeleri büyük bir heyecanla kaleme aldıkları öğrenildi.

‘Atatürk ile Dertleşen Bir Kız Çocuğunun Hikayesi’

Öğrenciler arasında yer alan Uras Kırhan, Ayşenaz Çatın ve Berrin Sakallıoğlu da kendi özgün hikayelerini yazarak projeye katkıda bulundular. Kırhan’ın ‘İzmir’de Macera’, Çatın’ın ‘Alzheimerlı Anneanne’ ve Sakallıoğlu’nun ‘Sarah Almanya’dan İzmir’e’ isimli hikayeleri, diğer öğrencileri ve öğretmenleri etkilemeyi başardı.

Related Posts

ÖSYM’nin TOEFL ve IELTS standartlarındaki dil sınavı: e-TEP’nin ilk yapılacağı tarih belli oldu

ÖSYM’nin TOEFL ve IELTS standartlarındaki dil sınavı e-TEP’nin ilk uygulanmasının 19 Temmuz’da gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Gün değişikliği fayda etmedi: NOW’ın iddialı dizisi final yapıyor!

Gün değişikliği fayda etmedi: NOW’ın iddialı dizisi final yapıyor!

Diyarbakır BİLSEM’in başarısı… Depremden ilhamla dünya finaline

Diyarbakır Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM), ‘Afet Destek Otomatı’ projesiyle ‘Dünyanın En İyi Okulları Ödülü 2025’te ‘Sağlıklı Yaşamı Destekleme’ kategorisinde ilk 10 finalist arasına girdi. Proje sayesinde, daha önce bilgileri alınan kronik hastalık sahipleri deprem sonrası oluşan koşullarda temel ilaçlarına ulaşabilecek.

Okullar ne zaman açılacak? 2025-2026 eğitim öğretim yılı ne zaman başlayacak?

Milli Eğitim Bakanlığı, 2025-2026 eğitim öğretim yılına ilişkin takvimi duyurdu. Peki, okullar ne zaman açılacak? 2025-2026 eğitim öğretim yılı ne zaman başlayacak?

KUYUMCULAR NE ZAMAN AÇILACAK (2025 Kurban Bayramı tatili) | Yarın (9 Haziran Pazartesi) döviz büroları ve kuyumcular açık mı, kapalı mı, saat kaçta kadar açık? İşte Kurban Bayramı kuyumcuların çalışma saatleri!

Yarın (9 Haziran Pazartesi) kuyumcular açık mı, sorusu Kurban Bayramı tatili dolayısı ile gündeme geldi. Bu yıl 6 Haziran Cuma günü başlayan Kurban Bayramı’nın 2,5 günü hafta içine 2 günü de hafta sonuna denk geldi. Bayram boyunca özel ve kamu bankaları, Borsa İstanbul ve noterler çalışmayacak. Altın alışı yada satışı yapmak isteyen vatandaşlar, haftanın ilk günü yani 9 Haziran Pazartesi günü kuyumcuların çalışma saatlerine yoğunlaştı. Döviz işlemlerine yön vermek isteyenler de Kurban Bayramı döviz bürosu çalışma saatlerini merak ediyorlar. Resmi tatil günlerinde kuyumcu ve döviz büroları kapalı oluyor. Peki, döviz büroları ve kuyumcular ne zaman açılacak? Yarın kuyumcular açık mı, kapalı mı, saat kaçta açılıyor? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

Adli tatil ne zaman başlıyor, başladı mı? Adli tatilde mahkemeler görülmeye devam eder mi? 2025 yılı adli tatil tarihi

Adli tatil başlangıç ve bitiş tarihi, hukuksal süreçleri devam edenler tarafından sorgulanıyor. Adli tatil, her sene yaz aylarının belli dönemlerinde uygulanıyor. Bahar aylarının gelmesiyle 2025 tarih bilgisi de merak konusu oldu. Peki Adli tatil ne zaman başlıyor? Adli tatilde hangi davalar devam ediyor, mahkemeler görülüyor mu? İşte ayrıntılar…