Her 10 yılda bir yapılması gerekiyordu en son 2001’de yapıldı: 24 yıl sonra sayım!

Tarım Sayımı İçin Sahaya Çıkılmalı

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Baki Remzi Suiçmez, tarım sayımının sadece kağıt üzerinde değil, sahada yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Yoksa şimdi yine rakamlar mı makyajlanacak” dedi.

Genel tarım sayımı, ülkedeki hayvan varlığından tarımsal makineleri arazi miktarına kadar geniş verilerin toplanması anlamına gelmektedir. Türkiye’de ilk tarım sayımı 1927 yılında gerçekleştirilmiştir ve daha sonraki sayımlar 1950, 1963, 1970, 1980, 1991 ve 2001 yıllarında yapılmıştır. Ancak AKP döneminde bu sayım hiç yapılmamıştır. Son olarak AKP, 24 yıl sonra tarım sayımı yapmaya karar vermiş ve 2023 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı ile TÜİK arasında protokol imzalanmıştır. Genelge ise 2 yıl sonra yayınlanmıştır. Genelgeye göre, sayım bakanlık ve TÜİK işbirliğinde gerçekleştirilecek ve güncel saha verilerinin elde edilmesi hedeflenmektedir.

Birinci aşamada mevcut idari kayıtlarda yer almayan tarım arazilerinin belirlenmesi ve tarımsal faaliyette bulunan işletmelerin tespiti yapılacak, ön tarama faaliyetleri, veri giriş programları hazırlanacak ve bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirilecektir. İkinci aşamada ise, uluslararası gereklilikler ve ulusal ihtiyaçlar doğrultusunda belirlenen değişkenlere ilişkin veriler TÜİK tarafından 2025 yılı içinde sahadan derlenecektir.

ZMO Başkanı Suiçmez, tarım sayımlarının önemine işaret ederek, sağlıklı verilerin olması gerektiğini belirtti. Sahadan gelen duyumların doğru bir sayımın güç olduğunu gösterdiğini dile getiren Suiçmez, tarım planlamasının güncel verilere dayanması gerektiğinin altını çizdi. Verilerin güncel olmamasının tarımsal planlamayı olumsuz etkilediğini vurgulayan Suiçmez, doğru ve güvenilir verilere ihtiyaç olduğunu belirtti.

Suiçmez, TÜİK’in sahadan toplayacağı verilere ilişkin şüphelerini dile getirerek, bu verilerin kayıtlı olmaması durumunda doğruluklarının sorgulanabileceğini ifade etti. Tarım ve Orman Bakanlığı il müdürlüklerinin bu sayım için önemli olduğunu vurgulayan Suiçmez, doğru bir sayımın tarımın geldiği durumu açıklayacağını belirtti.

Related Posts

ABD’de borç limiti için harekete geçme çağrısı

ABD Hazine Bakanı Bessent, borç limiti tedbirlerinin ağustos ayında tükenebileceğini belirterek Kongre’ye çağrı yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yine ‘sabır’ istedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuştu. Erdoğan, enflasyondaki düşüle dikkat çekerek sabır istedi.

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 4 ayda 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” dedi.

Akdeniz’den mobilya ve orman ürünü ihracatı

Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğince (AKAMİB) nisanda 72 milyon 873 bin dolarlık dış satım gerçekleştirildi.

Betam araştırması: Konutta fiyat balonu bazı bölgelerde sürüyor

Betam araştırması: Konutta fiyat balonu bazı bölgelerde sürüyor

Borsada takas süresi düzenlemesi piyasayı nasıl etkiler?

Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Sertaç Ekeke, Borsada takas tarihinin T+1 (işlem gününü takip eden 1. iş günü) olarak revize edilmesi halinde işlem hacimlerinde artışların izlenebileceğini söyledi.