DEM Partili Çelenk, İBB operasyonunda gözaltına alınanların görüntülerinin yayınlanmasını Meclis gündemine taşıdı

T24 Haber Merkezi

DEM Partili Sevilay Çelenk, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yapılan gözaltı operasyonlarının Meclis’e taşındığını duyurdu. Çelenk, siyasetçilerin masumiyet karinesine saygı duyulmadığını ve suçlu gibi gösterilerek itibarsızlaştırıldığını belirtti.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, KCK operasyonlarına gönderme yaparak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik devam eden gözaltı süreçlerinde siyasetçilerin yargısız infaz edilmesine ilişkin Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın TBMM’ye soru önergesiyle yanıt vermesini istedi.

Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, Anayasa’nın 38. maddesine ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6. maddesine atıfta bulunarak masumiyet karinesinin önemine vurgu yaptı. Çelenk, şunları dile getirdi:

“Masumiyet karinesi sadece hukukî bir ilke değil, aynı zamanda kişilik haklarının, insan onurunun ve toplumsal barışın temel taşıdır. Bu ilke, savaş, seferberlik ve olağanüstü haller de dahil olmak üzere hiçbir durumda sınırlandırılamaz ve mutlak bir hak olarak kabul edilmelidir.”

KCK operasyonlarına benzetme

Çelenk, geçmişte siyasi amaçlarla gerçekleştirilen KCK operasyonlarını hatırlatarak gözaltı süreçlerine tepki gösterdi. Benzer uygulamaların hâlen devam ettiğini belirten Çelenk, şu şekilde konuştu:

“Siyasi nedenlerle gerçekleştirilen KCK operasyonları döneminde henüz iddianame hazırlanmamış birçok siyasetçi kelepçelenerek medya aracılığıyla suçlu ilan edilmiş ve bu görüntüler kamuoyuna servis edilerek kişiler yargılanmadan önce lekeleyici bir etki yaratılmıştır. Benzer uygulamalar günümüzde de devam etmekte. Özellikle İBB’ye yönelik soruşturmalar ve muhalif kesimlere yönelik gözaltı işlemlerinde aynı yöntemler kullanılarak kişiler sistemli bir şekilde itibarsızlaştırılmaktadır.”

“Kamu otoritesi tarafından organize ediliyor”

Siyasetçilere yönelik teşhir uygulamalarının sadece bireyleri değil, ailelerini ve sosyal çevrelerini de hedef aldığını dile getiren DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, bu zararlı uygulamaların derhal durdurulması gerektiğini belirtti. Çelenk, “Ancak bu tür uygulamaların durdurulması gerekirken, kamu otoriteleri bu süreçleri sistematik bir şekilde organize etmektedir” diyerek siyasi iktidarı eleştirdi.

“Darbe dönemlerini anımsatıyor”

Çelenk, topluma servis edilen görüntülerin darbe dönemlerini hatırlattığını belirterek, “Bu görüntüler, toplumda travmatik etkiler oluşturmakta ve darbe dönemlerini anımsatmaktadır” ifadelerini kullandı.

Perp walk referansı

Önergede, bu uygulamanın Amerika Birleşik Devletleri’nde “perp walk” olarak bilindiği ve insan hakları savunucuları tarafından eleştirildiği hatırlatıldı. Çelenk, Türkiye’de bu yöntemin özellikle muhalif gruplara karşı kullanıldığını belirterek, “Siyasi iktidarın, yargı süreci tamamlanmamış bireyleri medya ile ‘suçlu’ gibi göstermesi sadece yargı bağımsızlığını değil, vatandaşların adalet duygusunu da ciddi şekilde zedelemektedir” dedi.

“Nasıl açıklanabilir?”

“Bu uygulama, masumiyet karinesini açıkça ihlal ediyor ve kolluk kuvvetleri tarafından sistematik bir şekilde yürütülmesi nasıl meşrulaştırılabilir?” sorusunu yönelten Sevilay Çelenk, “Gözaltına alınan kişilerin kelepçelenerek kamuya açık alanlarda teşhir edilmesi kabul edilemez bir uygulamadır” şeklinde konuştu.

Sevilay Çelenk, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya‘dan, aşağıdaki soruları yanıtlamalarını istedi:

-Gözaltı esnasında kelepçelenen kişilerin kamuya açık alanda teşhir edilmesine yönelik Bakanlıklarınızın geçerli bir iç yönergesi, talimatı veya yasal dayanağı mevcut mu?

-Henüz yargılama kararı bulunmayan kişilerin gözaltı sürecine ait görüntülerinin medya ve sosyal medya platformlarına yansımasıyla ilgili Bakanlıklarınıza iletilen şikayet sayısı nedir? Bu şikayetlerden ne kadarı üzerine işlem başlatılmıştır?

-Geçmişte siyasi amaçlarla yürütülen KCK operasyonları sürecinde ve son dönemde İBB’ye yönelik soruşturmalar sırasında gözlemlenen bu teşhir uygulamalarıyla ilgili olarak, Bakanlıklarınız şimdiye kadar herhangi bir inceleme, denetim veya soruşturma başlatmış mıdır?

-Masumiyet karinesinin korunması amacıyla, kişilerin kamuodasında teşhir edilmesinin engellenmesi için Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı arasında herhangi bir koordinasyon, ortak protokol veya rehberlik faaliyeti bulunmakta mıdır?

-Gözaltına alınan kişilerin kamuoyunda ‘suçlu’ izlenimi verilecek şekilde teşhir edilmesinin ardından, kişi ve yakın çevresinde oluşabilecek psikolojik, toplumsal ve hukuki zararları engellemeye yönelik olarak Bakanlıklarınızca şimdiye kadar alınan herhangi bir düzeltici tedbir veya telafi önlemi var mıdır?

Related Posts

Cübbeli Ahmet, zirai don olayını zinaya bağladı, CHP’den tepki geldi: Malatyalılardan özür dilemelidir

Cübbeli Ahmet, zirai don olayını zinaya bağladı, CHP’den tepki geldi: Malatyalılardan özür dilemelidir

Madencilerin değil köylünün sesi olun

AKP’li vekillerin, zeytinliklerde madencilik faaliyetlerinin önünü açacak yasa teklifini Meclis’e
sunması tepki çekti. İkizköylüler, yasa teklifi geri çekilene kadar mücadele edeceklerini belirtti.

Britanya, Tel Aviv Büyükelçiliği ve Kudüs Konsolosluğundaki diplomatlarının ailelerini geri çekti

Britanya, Tel Aviv Büyükelçiliği ve Kudüs Konsolosluğundaki diplomatlarının ailelerini geri çekti

Son dakika… Erdoğan ‘İsrail-İran’ gerilimine ilişkin ilk kez konuştu: Sinsi bir amaç var

Son dakika haberi… Kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dört gün sonra Ortadoğu’daki gerilime ilk kez değindi. İsrail’in nükleer tesisleri hedef almasını ‘bahane’ olarak niteleyen Erdoğan, “Saldırının çok kapsamlı ve sinsi amaçları olduğu her geçen gün daha iyi anlaşılıyor” ifadelerini kullandı.

DEM Parti’den Adalet Bakanlığı’na İmamoğlu başvurusu

DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları Oruç ve Tuncer Bakırhan, Ekrem İmamoğlu ile görüşebilmek için Adalet Bakanlığı’na başvuru yapacak.

Antalya’da yabancıların ‘aile mezarlığı’ ilgisi arttı

Son yıllarda farklı ülkelerden insanların yerleşip yaşamlarını sürdürdüğü Antalya’da hızla artan yabancı nüfusu, mezarlıklarda defnedilen gayrimüslim sayısını artırdı. Geçen yıl 190 yabancı uyruklunun defnedildiği Antalya’da bu yıl 79 defin yapıldı. 60 yabancının aile mezarlığı satın aldığı kentte, tahsis işlemlerinin 7’si bu yıl yapıldı.