CHP lideri Özel’in çağrı yaptığı etik yasasında neler var?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Siyasi Etik Yasası için Meclis’e Çağrı Yaptı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin Meclis’e sunduğu siyasi etik yasasının görüşülmesi için çağrıda bulundu. Özel’in imzasıyla Anayasa Komisyonu’nda bekleyen teklif, her partinin eşit sayıda üye verdiği bir Siyasi Etik Kurulu oluşturulmasını öneriyor. Kurulun, cumhurbaşkanı, bakanlar ve milletvekillerinin mal ve gelir bildirimlerini inceleme yetkisi olacak. Ayrıca, teklifte, kurula siyasi etik ilkelerine aykırı işlem bulunduğuna dair somut delil bulunan vatandaşların da başvurabileceği belirtiliyor.

CHP lideri Özgür Özel, partisinin grup toplantısında, Meclis’te bekleyen Siyasi Etik Yasası’nı hatırlatarak, “Hodri meydan, getirin yasalaştıralım” çağrısında bulundu. Özel’in 17 maddelik teklifi ilk kez 2019 yılında TBMM Başkanlığı’na sunuldu ve daha sonra 2023 yılında tekrarlanarak Anayasa Komisyonu’nda beklemeye alındı. Teklifin gerekçesinde, cumhurbaşkanlığı ve TBMM’nin yozlaşmaya karşı korunması gerektiği vurgulanıyor ve siyasette etik kuralların eksikliği dile getiriliyor.

Siyasi Etik Kuralları

Teklife göre, cumhurbaşkanı, bakanlar ve milletvekilleri görevleri süresince kamu kuruluşları, dernekler ve vakıfların yönetim kurullarında yer alamayacaklar. Ayrıca, özel sektörde herhangi bir görevde bulunmaları da yasaklanacak. Siyasetçilerin toplumun milli ve manevi değerlerini siyasi amaçlarla kullanamayacakları belirtilirken, kamu imkânlarının da amaç dışında kullanılmayacağı vurgulanıyor. Yolsuzlukla Mücadele Yasası gereği, cumhurbaşkanı, milletvekilleri ve bakanların her yılın ocak ayında mal varlıklarını Meclis’e bildirmesi zorunlu hale getiriliyor.

Teklife göre, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları somut delillerle Siyasi Etik Kurulu’na başvurabilecek. Kurul, incelemeler sonucunda TBMM Başkanlığı’na rapor sunacak ve etik kurallara uymayan durumlar kamuoyuna açıklanacak. Yaptırım olarak, sadece milletvekillerine “uyarı ve kınama” cezaları öngörülüyor.

Related Posts

Cübbeli Ahmet, zirai don olayını zinaya bağladı, CHP’den tepki geldi: Malatyalılardan özür dilemelidir

Cübbeli Ahmet, zirai don olayını zinaya bağladı, CHP’den tepki geldi: Malatyalılardan özür dilemelidir

Madencilerin değil köylünün sesi olun

AKP’li vekillerin, zeytinliklerde madencilik faaliyetlerinin önünü açacak yasa teklifini Meclis’e
sunması tepki çekti. İkizköylüler, yasa teklifi geri çekilene kadar mücadele edeceklerini belirtti.

Britanya, Tel Aviv Büyükelçiliği ve Kudüs Konsolosluğundaki diplomatlarının ailelerini geri çekti

Britanya, Tel Aviv Büyükelçiliği ve Kudüs Konsolosluğundaki diplomatlarının ailelerini geri çekti

Son dakika… Erdoğan ‘İsrail-İran’ gerilimine ilişkin ilk kez konuştu: Sinsi bir amaç var

Son dakika haberi… Kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dört gün sonra Ortadoğu’daki gerilime ilk kez değindi. İsrail’in nükleer tesisleri hedef almasını ‘bahane’ olarak niteleyen Erdoğan, “Saldırının çok kapsamlı ve sinsi amaçları olduğu her geçen gün daha iyi anlaşılıyor” ifadelerini kullandı.

DEM Parti’den Adalet Bakanlığı’na İmamoğlu başvurusu

DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları Oruç ve Tuncer Bakırhan, Ekrem İmamoğlu ile görüşebilmek için Adalet Bakanlığı’na başvuru yapacak.

Antalya’da yabancıların ‘aile mezarlığı’ ilgisi arttı

Son yıllarda farklı ülkelerden insanların yerleşip yaşamlarını sürdürdüğü Antalya’da hızla artan yabancı nüfusu, mezarlıklarda defnedilen gayrimüslim sayısını artırdı. Geçen yıl 190 yabancı uyruklunun defnedildiği Antalya’da bu yıl 79 defin yapıldı. 60 yabancının aile mezarlığı satın aldığı kentte, tahsis işlemlerinin 7’si bu yıl yapıldı.