Şirket iflaslarında rekor artış: Türkiye de listede!

Dun & Bradstreet tarafından hazırlanan “2024 Küresel İflas Raporu”, dünya genelinde şirket iflaslarının son 12 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını ortaya koydu. Rapor, 47 ülkeden elde edilen verilerle oluşturuldu ve bu ülkelerin yüzde 65’inde iflasların arttığını gösterdi.

Raporda, iflas artışlarının nedenleri arasında devlet desteklerinin sona ermesi, yüksek faiz oranları, para politikaları, küresel talepteki zayıflık, tedarik zinciri sorunları ve jeopolitik riskler yer alıyor.

Türkiye’de de iflas vakalarında önemli bir artış yaşandı. Rapor, Ukrayna’nın en fazla artış gösterdiği ülke olduğunu belirtiyor. Türkiye ise iflas oranında yüzde 23’lük bir artışla dikkat çekiyor. Geçen yıl Türkiye’de toplamda 465 şirket iflas etti.

Ayrıca raporda öne çıkan diğer ülkeler arasında Avustralya, Kanada, Romanya, Hollanda, İspanya, Lüksemburg, İsveç, Almanya ve İtalya bulunuyor. ABD’de ise iflaslar yüzde 6 arttı.

Dun & Bradstreet Baş Ekonomisti Dr. Arun Singh, özellikle perakende, inşaat, konaklama ve imalat gibi düşük kâr marjlı sektörlerin risk altında olduğunu vurgulayarak dijital dönüşümün önemine dikkat çekti. Singh, iflasların 2025 yılı boyunca artmaya devam etmesini beklediklerini ancak yıl sonuna doğru rahatlama öngördüklerini ifade etti.

Raporun önsözünde Dun & Bradstreet COO’su Julian Prower, iflaslardaki artışın beklenmedik olmadığını belirterek şirketlerin riskleri yönetebilmek için nakit akışı planlamasına, tedarik zinciri çeşitliliğine ve kredi değerlendirmesine odaklanmaları gerektiğini belirtti.

Öte yandan, Yunanistan’ın iflaslarda yüzde 48 azalma yaşayan ülkeler arasında ön plana çıktığı görülüyor. Kolombiya, Hong Kong, Çin, Rusya, Arjantin, Kazakistan, Güney Kore, Finlandiya ve Danimarka da düşüş yaşanan diğer ülkeler arasında bulunuyor.

Related Posts

Sanayide alarm verileri: İmalat PMI 8 ayın en düşüğünde

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI son sekiz ayın en düşük verisini alarak haziranda 46,7’ye kadar geriledi.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı: Gelecekteki zorluklara karşı iyiyiz

ECB Başkanı Lagarde, para politikası stratejisinin değişmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Lagarde, gelecekteki zorluklara karşı iyi bir konumda olduklarını söyledi.

Türk tekstil devi iflas etti

İzmir 2. Asliye Ticaret Mahkemesi, Türkiye’nin önde gelen tekstil üreticilerinden Zümrüt Tekstil için iflas kararı verdi.

Yunan üreticileri düşünceli

Yunanistan’da üretici enflasyonu, 2025 Nisan’ında yüzde 0,5 olan seviyeden 2025 Mayıs’ında yüzde 2’ye çıkarak dikkat çekici bir ivme kazandı. Bu artışın ana itici gücü, enerji maliyetlerindeki keskin yükseliş oldu. Enerji fiyatları, bir önceki ay …

Türkiye Emekliler Derneği’nden 3 Temmuz öncesi kritik çağrı

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, “hükümetten öncelikle emeklilere 3 Temmuz’da açıklanacak olan TÜFE rakamlarının üzerine seyyanen bir zam uygulanmasını, en düşük aylığın da açlık sınırı seviyesinin üzerine çekilmesini …

ABD’den ticaret ortaklarıyla yeni gümrük tarifesi açıklaması!

ABD Hazine Bakanı Bessent, ülkenin ticaret ortaklarıyla yürütülen gümrük tarifeleri görüşmelerinin daha önce 9 Temmuz olarak belirlenen son tarihten ABD İşçi Bayramı’nın kutlanacağı 1 Eylül’e kadar uzatılabileceğini söyledi.